Laboratuvar Hizmetleri 2021-10-14T10:50:49+00:00

“ISO 17025 Standartında çalışan laboratuvarlarımızda, müşterilerimize akredite mantar ve küf (fungus)
testleri konusunda en iyi kalitede hizmet vermek için çalışıyoruz.”

Nanobiz olaraklaboratuvar hizmetlerimizi TRTest A.Ş’nin çözüm ortağı olarak sunmaktayız.

Fungus Testi (MIL-STD-810-G)

Önemli askeri ve sivil teçhizatta, kontrollü çevre şartlarında fungus (mantar ve küf) üremesinin olup olmayacağı, oluyorsa bu üremenin teçhizatın işlevselliğini etkileyip etkilemediğinin tespit edilmesi amacıyla yürütülür.

Fonksiyonel materyaller üzerinde fungus büyümesi, materyalin fiziksel özelliklerini etkilediği için fonksiyon kaybına neden olabilmektedir. Kritik noktalardaki malzemenin fonksiyon kaybı ise çok önemli boyutlarda can ve mal kayıplarına yol açma potansiyeline sahiptir. Bu test ile malzemelerin uygun şartlarda fungus büyütme kapasiteleri kritik tasarım aşamasında belirlenebilmektedir.

Hava, kara, su, uzay platformları ve alt bileşenleri; elektrikli ve elektronik cihazlar ile mekanik parçaları, algılayıcılar, tekstil ve tekstil ürünleri, plastik ve plastik ürünleri, her türlü ambalaj malzemesi, kağıt ve kağıt ürünleri, kablolar, kauçuk, cam ve cam ürünleri, boyalar, boyanmış yüzeyler ve koruyucu kaplamalar, seramik ve seramik ürünleri, ahşap ve ahşap ürünleri, metal ve metal ürünleri ile petrol ürünlerinden bu test laboratuvarımızda akredite olarak yürütülmektedir.

Detaylı bilgi ve başvuru için lütfen bizimle iletişime geçin info@nanobiz.com.tr

Numune Kabul Kriterlerini buradan inceleyebilirsiniz .

Numune Kabul ve Iade Formu için burayı tıklayınız.

Fungus Direnci Testi (RTCA/DO-160G)

Sivil havacılık ekipmanlarında kontrollü çevre şartlarında fungus (mantar ve küf) üremesinin olup olmayacağı, oluyorsa bu üremenin teçhizatın işlevselliğini etkileyip etkilemediğinin tespit edilmesi amacıyla yürütülür.

Sivil havacılıkta kullanılan malzemeleri çok farklı ekstrem koşullara dayanıklı olması gerekmekte ve pek çok açıdan test edildikten sonra kullanılması gerekmektedir. Kullanılan malzemelerde fungus büyümesi estetik problemlere yol açmasının yanı sıra, hava platformları gibi kapalı platformlarda sağlık problemlerine de yol açabilmektedir. Bu problemlerden daha da önemli olarak malzemelerin fonksiyon kaybına neden olarak çok ciddi can ve mal kayıpları söz konusu olabilmektedir.

Havacılık ekipmanları; karbon bazlı doğal materyaller ve ürünleri, sentetik materyaller, kullanım sonucu yüzeylerinde birikim/film oluşmuş materyaller, metal ve metal ürünleri, cam ve cam ürünlerinde bu test laboratuvarımızda akredite olarak yürütülmektedir.

Fungus Direncinin Belirlenmesi Testi (ASTM G21)

Sentetik polimerik materyallerin kontrollü çevre şartlarında fungus (mantar ve küf) üremesinin olup olmayacağı, oluyorsa bu üremenin teçhizatın işlevselliğini etkileyip etkilemediğinin tespit edilmesi amacıyla yürütülür.

Sentetik polimerik materyaller günümüzde farklı sektörlerde farklı amaçlarla çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan bu materyallerin fungus büyümesi sonucu fonksiyon kaybı istenmeyen farklı sonuçlar doğurabilmektedir; bu nedenle bu materyallerin fungus direncinin belirlenmesi fonksiyonel malzeme tasarımlarında önemli bir rol oynar. Tüm sentetik polimerik materyallerde bu test laboratuvarımızda akredite olarak yürütülmektedir.

Antimikrobiyal Aktivite Testi (JIS Z-2801)

Özellikle biyomedikal malzemelerin antimikrobiyal aktivitelerinin varlığının ve etkinliğinin test edilmesi amacıyla yürütülür. Biyomedikal malzemeler başta olmak üzere pek çok materyalin antimikrobiyal etkisinin olması kritik bir özelliktir. Bu test ile antimikrobiyal etkisi olduğu düşünülen materyalin gerçekten bu şekilde bir etkisinin olup olmadığının, varsa ne dereceye kadar etkin olduğunun belirlenmesi ve raporlanması mümkündür. Her türlü plastik, metalik ve seramik ürünlerinde bu test laboratuvarımızda akredite olarak yürütülmektedir.

Askeri Kablolar için Mantarlaşma Testi (TS4348)

Askeri kablolarda kontrollü çevre şartlarında fungus (mantar ve küf) üremesinin olup olmayacağı, oluyorsa bu üremenin teçhizatın işlevselliğini etkileyip etkilemediğinin tespit edilmesi amacıyla yürütülür. Her tür devre tasarımında bulunan kabloların fungus büyümesini destekleyip desteklemediği, test bitiminde yüksek gerilime karşı direncin belirlenmesi yoluyla test edilerek belirlenmektedir.

KBRN Dekontaminasyon Malzeme ve Ekipmanları Testi (NATO AEP-58 Vol. I Sıvı ve Panel Testleri)

Biyolojik savaş ajanlarını dekontamine etmek için geliştirilmiş sistemler biyolojik tehditlere maruz kalmış canlı ya da cansızların tehlikeden temizlenmesini hedefledikleri için sadece sıcak bölgede değil, ılık ve soğuk bölgelerde de canlı zayiatlarının azaltılması için kritik öneme haizdir. Bu nedenle dekontaminasyon malzeme ve ekipmanlarının mikrobiyolojik yükü azaltarak biyolojik tehdidi efektif bir şekilde düşürmesi gerekmektedir.

Laboratuvarımızda NATO AEP-58 Vol.I dokümanına göre sıvı ve panel testlerini yürütebilmekteyiz. Bu testlerde sıvı, toz ya da yüzey formattaki dekontaminantlar kontrollü şartlar altında miktarı bilinen bir mikroorganizma süspansiyonu ile muamele edilerek biyolojik yükteki azalma tespit edilerek dekontaminantın etkinliği belirlenir.

MIL-T-18404 (NOrd) Tropik Çevre Koşul Testi

Tropik çevre koşul testi torpido ve torpido ekipmanlarında, kontrollü şartlar altında fungus (küf ve maya) büyümesinin gerçekleşip gerçekleşmediğinin belirlenmesi amacıyla yürütülür.

Bahri kullanımlarından dolayı torpido ve torpido ekipmanları, kritik fonksiyon kaybına neden olabilecek fungus kontaminasyonu ve büyümesi riskine daha açıktır. Diğer bir tabirle torpido ve torpido ekipmanları, fungus büyümesi için gerekli olan yüksek nem şartlarına daha fazla maruz kaldıkları için daha sık kontrol edilmelidir.

Referanslarımız